De worstmakerij is een wezenlijk onderdeel van ons bedrijf.
Omdat we een ambachtelijke slagerij zijn maken we veel worstsoorten zelf. O.a. gekookte worst, grillworst, boterhamworst, brulleeworst, droge worst (diverse variaties), barbecueworst, rookworst (fijn en grof), leverworst, boerenleverworst, paardenworst, gebraden gehakt (vele variaties).
Ook de verschillende soorten verse worst maken we natuurlijk zelf.
In grote lijnen is de werkwijze als volgt:
In principe is de worst nu klaar. Toch kunnen er nog allerlei verdere bewerkingen plaatsvinden. Sommige worsten gaan de rookkast in of moeten worden gekookt in de kookketel of gebraden in de steamer. Andere worsten hoeven alleen maar gedroogd.
In ons ambachtelijk bedrijf wordt veel werk verricht met als uiteindelijk doel het in de winkel te verkopen aan klanten die er blij mee zijn.
Een belangrijk onderdeel is het vleesbewerken. Het vlees dat door onze leveranciers wordt aangevoerd moet worden uitgebeend, gesplitst, gevliesd en verpakt.
Bij het vleesbewerken worden ook de onderdelen geselecteerd die voor de zouterij zijn bestemd. Hierbij kunnen we denken aan runderrookvlees, nagelhout, runderrollade, gebraden rosbief, gebraden fricandeau, ooipoortham, ontbijtspek, zeeuws spek, mager gerookt spek, bacon, zuurkoolspek, mosterdrollade, kalfsrollade, spekrollade enz..
Sommige vleeswaren worden gebraden, vele andere worden eerst gezouten en vervolgens al dan niet gerookt.
Het roken gebeurt bij ons nog op de ambachtelijke wijze: op beukenzaagsel. Het is een feest om ’s morgens de rookkast te openen: de geur en kleur van de worsten en vleeswaren zijn een genot voor de zintuigen!