Onze worstmakerij.

De worstmakerij is een wezenlijk onderdeel van ons bedrijf.
Omdat we een ambachtelijke slagerij zijn maken we veel worstsoorten zelf. O.a. gekookte worst, grillworst, boterhamworst, brulleeworst, droge worst (diverse variaties), barbecueworst, rookworst (fijn en grof), leverworst, boerenleverworst, paardenworst, gebraden gehakt (vele variaties).
Ook de verschillende soorten verse worst maken we natuurlijk zelf.


In grote lijnen is de werkwijze als volgt:

  • Het vlees en de kruiden worden met elkaar gemengd en vervolgens m.b.v. een grote gehaktmolen gemalen. Er kunnen platen in de gehaktmolen worden gezet met gaatjes van verschillende grootte. Op deze wijze kunnen we grove worsten maken en fijne.
  • Als we het deeg extra fijn willen hebben kan het ook nog in de cutter worden verkleind.
  • Daarna mengen we het nog weer zodat een homogene massa ontstaat. Bovendien moet er een goede binding in het deeg zijn anders zou de worst bij het braden of koken uit elkaar vallen.
  • Het mengen kunnen we handmatig doen in de mengbak maar veelal gebruiken we hier een machine voor.
  • Als het deeg dan helemaal klaar is gaat het in de stopbus. Deze zorgt ervoor dat het deeg in de darm wordt ‘gestopt’. We gebruiken zowel natuurdarmen als kunstdarmen.


In principe is de worst nu klaar. Toch kunnen er nog allerlei verdere bewerkingen plaatsvinden. Sommige worsten gaan de rookkast in of moeten worden gekookt in de kookketel of gebraden in de steamer. Andere worsten hoeven alleen maar gedroogd.

Zouterij / Rokerij

In ons ambachtelijk bedrijf wordt veel werk verricht met als uiteindelijk doel het in de winkel te verkopen aan klanten die er blij mee zijn.
Een belangrijk onderdeel is het vleesbewerken. Het vlees dat door onze leveranciers wordt aangevoerd moet worden uitgebeend, gesplitst, gevliesd en verpakt.

Bij het vleesbewerken worden ook de onderdelen geselecteerd die voor de zouterij zijn bestemd. Hierbij kunnen we denken aan runderrookvlees, nagelhout, runderrollade, gebraden rosbief, gebraden fricandeau, ooipoortham, ontbijtspek, zeeuws spek, mager gerookt spek, bacon, zuurkoolspek, mosterdrollade, kalfsrollade, spekrollade enz..

Sommige vleeswaren worden gebraden, vele andere worden eerst gezouten en vervolgens al dan niet gerookt.

Het roken gebeurt bij ons nog op de ambachtelijke wijze: op beukenzaagsel. Het is een feest  om ’s morgens de rookkast te openen: de geur en kleur van de worsten en vleeswaren zijn een genot voor de zintuigen!

De Worstepinne, Keurslager

Ooipoortstraat 30
6981DV Doesburg
0313472314

Openingstijden

maandag 09:00 - 18:00
dinsdag 09:00 - 18:00
woensdag 09:00 - 18:00
donderdag 09:00 - 18:00
vrijdag 09:00 - 20:00
zaterdag 08:30 - 16:00
zondag Gesloten